Istoricul Parohiei


Biserica

SCURT ISTORIC al bisericii
"Sfantul. Apostol Andrei"

1996/Dec - La recomandarea Rev. Protopop N. Ciurea, IPS Victorin dă preotului Gheorghe Ţiu Sfântul Antemis şi binecuvântarea de a sluji Sfânta Liturghie pe timpul Sărbătorilor de Iarnă. Preotul Gheorghe Ţiu a fost hirotonit de către PS-Ioachim-Episcopul Huşilor la 3 Nov. 1996.

1996/Dec - Crăciunul 1996. Se oficiază prima Sfântă Liturghie în Brampton.

1997/Ian - Boboteaza 1997. Se oficiază a doua Sfântă Liturghie în locaşul Bisericii Greceşti Sf.Elias din Mississauga. IPS-Victorin dă acceptul pentru înfiinţarea unei noi parohii, urmare a semnăturilor strânse.

1997/Ian-Mar - Se oficiază Sfintele Liturghii în locaşul bisericii romano-catolice cehe "Sf.Chiril şi Metodiu".

1997/Apr - Duminica a 5-a a Marelui Post. IPS-Victorin vizitează comunitatea română din Mississauga şi dă binecuvântarea pentru înfiinţarea noii parohii "Sf. Apostol Andrei".

1997/Nov - IPS-Victorin participă la Hramul Bisericii, oficiind Liturghia Arhierească împreună cu Protosinghelul Casian Bighescu şi preotul Gh.Ţiu, ocazie cu care înmânează preotului Gh.Ţiu decizia de numire ca preot.

1998/Febr - Consiliul Eparhial aprobă infiinţarea noii parohii "Sf. Apostol Andrei" din Mississauga şi Brampton şi numeşte pe preotul Ţiu ca preot administrator urmând ca numirea de preot paroh să-i fie validată după terminarea studiilor teologice universitare.

1998/Nov - Hramul Bisericii "Sf. Apostol Andrei". IPS-Victorin oficiază Liturghia Arhierească împreună cu Protosinghelul Casian Bighescu şi preotul Gh.Ţiu şi participă la masa de hram.

1999/Ian - Noul Consiliu Parohial decide acţiunea de strângere de fonduri şi achiziţionare a unui lăcaş pentru biserică.

1999/Apr - Cu ajutorul bunului Dumnezeu, se reuşeşte strângerea de fonduri şi achiziţionarea actualului lăcaş sfânt - biserica grecească "Sf. Elias (Sf. Ilie)". Sfânta Inviere-1999 creştinii din Mississauga şi Brampton o sărbătoresc în noul lor lăcaş de rugăciune.

1999/Iul - Cancelarul Arhiepiscopiei, Rev. Nick Apostola vizitează Parohia "Sf. Apostol Andrei"din Mississauga, pentru verificarea unor plângeri depuse la Arhiepiscopie.

1999/Aug/Nov - Începe acţiunea de reconstrucţie interioară a bisericii. Se construieşte catapeteasma, se carpetează parterul, se reface complet subsolul . Un mare număr de enoriaşi participă cu sute de ore de muncă la lucrările de refacere.

1999/Nov/28 - Hramul Bisericii, data memorabila in care Biserica "Sf. Apostol Andrei" din Mississauga intră în Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Un sobor de 5 preoţi, în frunte cu IPS-Victorin oficiază Sfânta Liturghie Arhierească şi Slujba de Sfinţire a Bisericii. Trecerea prin Sfântul Altar, sărutul dat pe Sfânta Masă, şi binecuvântarea IPS Arhiepiscop Victorin la ieşirea din Sfântul Altar sunt evenimente unice în existenţa unei biserici la care au participat sute de creştini români de pe meleagurile şi împrejurimile Mississaugăi. Masa de hram, care s-a bucurat de prezenţa unor oficialităţi române din Toronto si Ottawa, a constituit epilogul fericit al strădaniilor românilor din Mississauga de a-şi vedea sfinţit primul lor lăcaş de rugăciune.

2000/Apr - IPS Victorin vizitează parohia noastră în Duminica a 4-a din Marele Post. Are loc o masă festivă la care sunt invitate şi oficialităţi române de la consulatul din Toronto. Impresionat de realizările în timp record ale tinerei parohii, IPS Victorin felicită pe toţi miluitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş ăi adresează celor câţiva nemulţumiţi invitaţia de a construi un nou lăcaş de cult.

2000/Mai/Iun - Consiliul Parohial este confruntat cu probleme interne care nu-şi găsesc o rezolvare imediată. Se amână rezolvarea lor până la Congresul Arhiepiscopiei din Iulie.

2000/Iun - Consiliul Parohial redactează un răspuns global la toate materialele trimise la Arhiepiscopie de către un enoriaş nemulţumit. Răspunsul este trimis la Congresul Arhiepiscopiei din Windsor (30 Iunie - 2 Iulie).

2000/Iulie-August - Congresul Arhiepiscopiei din Windsor (30 iunie-2 Iulie) Congresul decide ca lămurirea problemelor de la parohia "Sf. Apostol Andrei" din Mississauga să se facă la Mississauga, în mijlocul parohienilor. Lipsa unor delegaţi ai Arhiepiscopiei care să rezolve neînţelegerile duc la deprecierea situaţiei. Sub presiunea evenimentelor, în vederea menţinerii liniştei în Biserică, Consiliul Parohial şi Preotul consultă un avocat şi un Judecător de pace. Recomandarea făcută a fost îndepărtarea celor turbulenţi, măsură anunţată persoanelor în cauză. Încălcarea măsurii luate a atras după sine aplicarea de penalităţi de către organele de ordine, după care liniştea în biserică a revenit.

2000/Nov - Hramul Bisericii cu participarea IPS Victorin ocazie cu care IPS recomandă celor nemulţumiţi înfiinţarea unei alte parohii.

2001/Iun - IPS Victorin vizitează Mississauga şi săvârşeşte ultima sa Sfântă Liturghie Arhierească, promiţând să mai revină în parohia noastră, care l-a primit cu atâta dragoste. La numai două săptămâni, trece la cele sfinte, lasându-ne în suflete un mare regret şi o duioasă amintire. O delegaţie a parohiei noastre în frunte cu preotul, participă la slujba de îngropare de la Troy/Michigan.

2001/August - Se stinge din viaţă şi Protosinghelul Casian, cel care devenise un obişnuit al Bisericii noastre. Parohia noastră decide comemorarea celor două parastase după datina străbună.

2002/Feb/Martie - Parohia noastră primeşte ca oaspeţi dragi pe IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Locum Tenens al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi Canada, însoţit de cei doi chemaţi la treapta arhieriei : preot dr. Nicolae Condrea şi preot monah Ioan Casian Tunaru.

2002/ Martie - Are loc la Troy-Michigan Congresul Electoral al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi Canada, în urma căruia preot dr. Nicolae Condrea este ales Arhiepiscop al Sfintei noastre Arhiepiscopii

2002/Iulie/12-14 - La Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din Montreal are loc Congresul al 71-lea al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi Canada şi înscăunarea ca Arhiepiscop a IPS Nicolae. Un sobor impresionant de Arhierei, având în frunte pe Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de IPS Mitropolit Teofan al Olteniei, IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale, IPS Mitropolit Serafim al Germaniei si Europei Centrale, PS Episcop Ioan al Harghitei şi Covasnei, preoţi şi reprezentanţi oficiali ai Patriarhiei Române şi Ministerului Cultelor. Dintre invitaţii de onoare aparţinând celorlalte Biserici Ortodoxe Surori, amintim pe IPS Mitropolit Teodosie al Bisericii Ortodoxe Ruse din America, IPS Arhiepiscop Sotirios al Bisericii Ortodoxe Greceşti din America, IPS Arhiepiscop Nathanail al OCA, IPS Episcop Nicolae al Bisericii Ortodoxe Greceşti din America. După ceremonia de înscăunare a noului Arhiereu, a avut loc banchetul oficial la care, alături de oaspeţii de onoare menţionaţi, a participat şi Consulul General al României la New York.